Tauras Tunyla: apie meilę autosportui ir Lietuvos vėliavą lagamine

A. Kirsnytės nuotrauka

Tauras Tunyla – 23-jų metų sportininkas, kuris kartingo trasose jau nuo penkerių metų. Pirmą kartą ant nugalėtojo pakylos jis užlipo būdamas vos septynerių. Šio sportininko sąskaitoje daugybė laimėjimų: ne vieną kartą jis yra tapęs ,,50cc“ , M-125 Junior“ kartingo čempionu, turi tris „Autoplius Fast Lap“ varžybų nugalėtojo metinius titulus ir daugelį kitų pergalių. Tauras sutiko prisidėti prie LASF iniciatyvos, kuria siekiama paskatinti domėtis automobilių sportu, ir papasakojo savo istoriją. Kaip pats teigia, vienas jo tikslų – užkrėsti žmones meile šiam sportui.

Kas tave atvedė į automobilių sportą?

Juokauja, kad mane užsiimti šiuo sportu paskatino benzinas, tekėjęs senelio, po to ir tėčio kraujyje.

Kodėl iš daugelio sporto šakų pasirinkai būtent kartingą?

Nuo jaunystės iki pat šių dienų mano tėtis yra ne ką mažiau sergantis ta pačia liga, kaip ir aš – kas turi ratus, vidaus degimo variklį ir vairą, privalo „lėkti“. Penkerių metų gimtadienio proga nuo tėčio gavau jo rankomis pagamintą kartingą ir tai buvo pirmasis žingsnis, paskatinęs tapti tuo, kuo esu šiandien. Turbūt kiekvienas profesionalas pritars, kad važiavimas kartingu nuo pat mažų dienų, atkaklumas, finansai, teisinga teorija ir priežiūra – sąlygos, kurios augina naują, būsimų profesionalų, kartą. Galima sakyti, kad už mane sporto šaką pasirinko tėtis ir manau, jog pasirinko teisingai. Dabar lenktyniauju automobiliais – tai kitas mano žingsnis.

Ką manai apie automobilių sporto padėtį Lietuvoje?

Lietuva – krepšinio šalis. Šioje sporto šakoje turėjome kelias kartas didvyrių, kaip ir kitos šalys. Tik skirtumas tas, kad kitos šalys stebi ir skatina talentingus tautiečius ne tik krepšinio aikštelėje ar plaukimo baseinuose.

Nepaisant to, per paskutinį dešimtmetį sparčiu tempu besivystanti automobilių sporto kultūra – plečiasi ir mūsų šalyje. Renginių spektras įvairus: nuo parodų, tokių, kaip „Chill‘N‘Grill“ arba „FreshFit“, kur jaunimas su užsidegimu, kruopščiai ir skoningai ruošia ir pristato savo techniką, iki tokių išvystytų automobilių lenktynių kaip „Autoplius Fast Lap“, „300 Lakes Rally“, BATCC, „ENEOS 100 km“ ar šonaslydžio čempionatas, ,,Braliukų Mūšis“ ir t.t. Atsiranda ne tik vis daugiau jaunų ir perspektyvių sportininkų, bet ir daugiau žmonių, kurie tuo domisi. Visas šis gražus progresas tikrai džiugina. Išlieku optimistu: siekiu ir sieksiu atkreipti tautos dėmesį į autosportą ir viliuosi, kad vieną gražią dieną jis bus dar populiaresnis.

Kokias savybes tau išugdė autosportas?

Manau, kad automobilių sportas išugdo asmenybę. Tačiau, pripažinsiu, tam tikrai reikia daug ir didelių pastangų. Savo pajamas išleidžiu stabdžių kaladėlėms, kurui, padangoms, treniruotėms bei patalpų nuomai. Ką jau kalbėti apie laisvalaikį ar sveikatą. Tačiau po didelių investicijų pasiekiamas rezultatas mane verčia jaustis gyvu!

Kaip kovoji su įtampa, patiriama varžybų trasoje?

Automobilių sporte įtampa atsiranda nuo force majeure arba nebaigtų namų darbų. Kitu atveju, jos būti šiame sporte negali, nes įtampa nei trupučio nepadeda, priešingai – gali labai sutrukdyti. Niekam nėra naujiena, kad sudėtingiausia čia – balansas tarp atiduodamų jėgų ir finansų.

a-kirsnyteA. Kirsnytės nuotrauka

Kiek paprastai užtrunka tavo pasiruošimas varžyboms?

Tai priklauso nuo lenktynių tipo. Kadangi važiuoju sprint tipo žiedinėse lenktynėse, man reikalinga maksimali koncentracija, kai važiavimas trunka valandą aukštoje temperatūroje, artimos kovos sūkuryje. Asmeniškai aš, mėnesį prieš lenktynių startą pradedu daryti vis stipresnius kardio pratimus bei bėgimą. Niekada neturėjau patirties dalyvaujant endurance (ilgų distancijų) tipo lenktynėse, bet labai norėčiau. Manau, kad fizinio bei psichologinio pasiruošimo procesas turėtų prasidėti anksčiau.

Ar po varžybų nesunku vėl įprastai elgtis keliuose ir laikytis visų nurodytų taisyklių?

Yra pavyzdžių, įrodančių, kad lenktynininkas ne visada gali būti geras vairuotojas gatvėse. Asmeniškai aš, vairuodamas mieste jaučiu didelę pagarbą aplinkiniams ir stengiuosi nesudaryti pavojingų situacijų nei sau, nei kitiems. Gatvėse nesinori greitai važiuoti – tam nėra saugių sąlygų: teisėjų kiekvienoje sankryžoje bei tiesiojoje, aptvertų pėsčiųjų, automobilių su saugos lankais ir budrių vairuotojų. Čia kitoks eismas, kitoks vairavimas ir nesinori to maišyti.

Kiek procentų sėkmingo rezultato sudaro talentas, sunkus darbas ir aplinkybės?

Aš sportininkus skirstau į du tipus: talentus ir juodadarbius. Abu tipai gali pasiekti panašių rezultatų. Viskas įmanoma, tik reikia daug pastangų.

Kokius lūkesčius esi išsikėlęs sau automobilių sporte?

Visų planų atskleisti nesinori, sakoma, kad nepasiseks (šypsosi). Laiptelis po laiptelio siekiu ir einu link savo tikslo. Prieš tris metus galėjau pasvajoti apie sugrįžimą į šį sportą, o šiandien turiu tris „Autoplius Fast Lap“ nugalėtojo titulus. Stengiuosi užkrėsti žmones savo noru bei užsidegimu, pritraukti naujos kartos dėmesį bei susidomėjimą. Visada vežiojuosi išlygintą ir sulankstytą Lietuvos vėliavą savo lagamine šalia šalmo.

Kas tave labiausiai motyvuoja siekti aukštumų?

Jausmas, kai komandos inžineriai uždaro automobilio duris, nusileidi šalmo stikliuką, ,,išmini“ sankabą, įjungi pirmą bėgį ir orkestro garse lauki to, kas prasidės už penkių sekundžių ir tu tam būsi pasiruošęs.

Kaip vertini šį savo sezoną?

Stengiausi važiuoti visur, kur galėjau ir įgauti visos įmanomos patirties. Šiemet pradėjau važiuoti automobiliu, kuris yra varomas priekine ašimi. Kitokia vairavimo technika, tačiau rezultatai metų gale labai džiugina ir mane, ir aplinkinius.

Ar turi autoritetų, į kuriuos stengiesi būti panašus? Kas jie?

Yra sportininkų į kuriuos noriu būti panašus iš marketinginės pusės: K. Block, Mad Mike, K. Raikkonen ir t.t. Jeigu reikėtų įvardyti savo lenktynininko idealą, jis būtų Ayrton Senna.

e-buiko-nuotraukaE. Buiko nuotrauka


Keičiasi Automobilių kroso, rali-kroso čempionatų, kroso pirmenybių apdovanojimų vakaro vieta

LASF kroso komitetas informuoja, kad Lietuvos, Baltijos automobilių kroso, ralio kroso, automobilių kroso pirmenybių sezono uždarymo ir nugalėtojų bei prizininkų apdovanojimo vakaras įvyks:

2016 m. lapkričio 25 d., restorane „Via Baltica”, Verslo g. 17, Kumpių km.,

Kauno raj.

Maloniai lauksime visų sportininkų, jų komandų, artimųjų ir palaikančiųjų.

Programa:

Renkamės: nuo 18:00 val iki 18:45 val.

Apdovanojimų pradžia: 19:00 val.

Apdovanojimų pabaiga: 21:00 val.

Visi norintys gali pasilikti vakaroti restorane.

Yra galimybė rezervuotis miegamąsias vietas http://via-baltica.lt/viesbutis-1/lt/
Mokestis dalyviui 18,- eurų
Mokestį pervesti į šią banko sąskaitą:
LT52 7044 0600 0794 8894 AB SEB bankas
Juridinio asmens kodas: 303248370
VŠĮ Ekrosas
Linininkų g. 14, Upytė, Panevėžio r.

Registruotis galima info@autokrosas.lt arba info@ekrosas.lt.

Sezono uždarymo dalyviai, klubų vadovai – prašome nurodytais el. pašto adresais atsiųsti preliminarų dalyvių skaičių.

Registracija ir mokestis priimami iki 2016.11.23 dienos.


Lietuvos automobilių sporto federacija kviečia susipažinti su jaunaisiais sportininkais

Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) pradėjo  iniciatyvą, kurios esmė – supažindinti visuomenę su  jaunąja automobilių sporto karta. Jauni ir perspektyvūs šios sporto šakos atstovai pasidalins su skaitytojais savo istorijomis, papasakos apie perspektyvas bei iššūkius, su kuriais tenka susidurti šiame sporte. LASF prezidento Romo Austinsko teigimu, būtent dabartinė, jaunoji sportininkų karta yra tie, kurie gali padėti pamatus didesniam domėjimuisi autosportu ir sulaužyti kai kuriuos nusistovėjusius stereotipus.

Perspektyvi karta

„Šiai iniciatyvai įgyvendinti pasikvietėme jaunuosius Lietuvos autosporto atstovus, nes jie – naujoji, viską perimanti karta. Būtent jie turi didžiausią įtaką populiarinant automobilių sportą tarp bendraamžių

Siekiame užtikrinti automobilių sporto vystymąsi visose srityse ir imtis iniciatyvų bei naujų idėjų, kurios skatintų geresnę šios sporto šakos kokybę. Todėl, labai svarbu įtraukti aktyvų jaunimą ne tik sportuoti, bet ir darbui, ieškoti naujų lyderių, burti savanorių komandas, ir kita“, – teigė LASF prezidentas Romas Austinskas.

Federacijos generalinė sekretorė Renata Burbulienė teigia, kad žmonės dažnai vadovaujasi išankstiniais stereotipais, kurie trukdo išsamiau pasidomėti šia sporto šaka. Dažniausiai manoma, kad tai labai brangi sporto šaka. Tačiau yra lygų kur sportininkas gali važiuoti ir su standartiniais automobiliais ir pavyzdžiui tapti mini ralio nugalėtoju. Kitas stereotipas, kad sportininkas turi turėti 18 metų ir vairuotojo pažymėjimą. Tačiau vairuoti gali ir nepilnamečiai, bet yra papildomų sąlygų. Pažymėtina, kad visi „sergantys“ automobilių sportu, gali dalyvauti jame ne vien kaip sportininkai, bet ir kaip teisėjai, savanoriai ar sporto šakų komitetuose. Šiame sporte yra įvairiausių sričių, kur galima save realizuoti, tobulėti ir prisidėti, tereikia tiesiog domėtis tuo ir būti motyvuotam.

„Ši sporto šaka– universali. Skirta tiek jaunam, tiek vyresniam, tiek vyrams, tiek moterims. Šiame sporte veikia ne raumenų masė ar jėga, o įgūdžiai ir patirtis., – mintimis dalijosi R. Burbulienė.

Jaunieji lenktynininkai

Pranešimų ciklą pradės vieni perspektyviausių jaunųjų automobilio sporto atstovų.

Ignas Gelžinis. 25 metų žiedinių lenktynių sportininkas. Šis lenktynininkas jau yra laimėjęs pirmą vietą 2014 bei 2015 m. „ENEOS 1000 km“ lenktynėse, „Porshe Carerra Cup GB“ lenktynėse tapo nugalėtoju „Pro-AM1“ kategorijoje ir tai – tik keletas šio sportininko iškovotų pergalių. Vaikinas taip pat buvo „Top Gear (TG) Akademija“ kursų instruktorius.

2013 metais I. Gelžinis sulaukė įvertinimo iš geriausių automobilio sporto specialistų. Tarptautinės automobilių sporto federacijos (FIA) institutas jį išrinko daugiausiai žadančiu jaunu lenktynininku Europoje. Vaikinas FIA organizuojamoje jaunųjų lenktynininkų akademijos atrankoje pateko tarp 25 geriausių Europos sportininkų ir gavo galimybę joje sudalyvauti.

Tomas Kaminskas.  19 metų talentingas sportininkas , ateityje daug žadantis ralio lenktynininkas. Vaikinas eina klasikiniu  keliu: pradėjo karjerą važiuodamas kartingu, o dabar varžosi ralyje.

Kaminskas yra išbandęs savo jėgas ne viename greičio ruože. Šių metų sezoną pradėjo startuodamas „Kurzemes“ ralyje, kuriame jo šturmanas buvo vienas geriausių Latvijos lenktynininkų – Andris Neikšans, o užbaigė debiutu Lietuvos ralio čempionate.

Jaunojo lenktynininko planuose – galimybė startuoti 2020 m. pasaulio ralio čempionate (WRC).

Aisvydas Paliukėnas. 21 metų ralio ir žiedinių lenktynių šakos atstovas.

Vaikinas Lietuvos ralio čempionato II vairuotojų penktoje įskaitoje galutinėje kvalifikacijoje yra užėmęs 7 vietą, 2WD įskaitoje – 18 vietą, Lietuvos ralio sprinto čempionato II vairuotojų 2WD galutinėje įskaitoje – 10 vietą.

Šiais metais kartu su Tomu Kaminsku dalyvavo „Kurzeme“ ralyje bei „Rally Žemaitija“, taip pat pasirodė ir „300 Lakes Rally“ etape.

Tauras Tunyla. Šis 23 metų sportininkas – kartingo trasose jau nuo 5 metų. Pirmą kartą ant nugalėtojo pakylos jis užlipo būdamas vos 7 metų.

Šio sportininko sąskaitoje daugybė laimėjimų: ne vieną kartą jis yra tapęs ,,50cc“ , M-125 Junior“ kartingo čempionu, turi tris „Autoplius Fast Lap“ varžybų nugalėtojo metinius titulus ir daugelį kitų pergalių.


GSKL APDOVANOJIMAI 2016

2016 m. lapkričio 4 dieną vyks 2016 m. Lietuvos automobilių greituminio slalomo ir kalnų lenktynių čempionato apdovanojimai. Maloniai kviečiame dalyvauti visus sportininkus ir varžybų organizatorius.

Renginio vieta: Restoranas „Via Baltica“, Verslo g. 17, Kumpių km., Kauno r., http://via-baltica.lt 

Atvykimo laikas: 18:00 – 18:30.

Apdovanojimų pradžia: 18:30.


Gustas Grinbergas tapo ROK taurės tarptautinių lenktynių vicečempionu

Italijoje South Garda Karting trasoje vykusiose ROK taurės tarptautinėse lenktynėse trylikametis vilnietis Gustas Grinbergas užėmė antrą vietą ROK Junior klasėje, kurioje varžėsi 86 lenktynininkai. Nugalėtoju tapo italas Jacopo Guidetti, trečią vietą užėmė Pietų Afrikos Respublikos atstovas Stuartas White.

g-grinbergas-ir-e-barrichello

Visą lenktynių savaitę lietuvis buvo greičiausių gretose. Kvalifikacijoje užėmęs 12 vietą, atrankiniuose važiavimuose G.Grinbergas pasirodė dar geriau. Dvi pergalės, antra ir ketvirta vietos užtikrino 3 vietą finalo starte. Įtemptose 16 ratų finalo lenktynėse lyderių trejetukus atsiplėšė nuo persekiotojų ir įnirtinga kova užvirė likus dviem ratams iki finišo. Pergalę šventė patyręs J.Guidetti, antras finišo liniją kirto italas Danny Carenini, tačiau su vicečempiono titulu iškart po finišo buvo sveikinamas G.Grinbergas, nes D.Carenini skirta 10 sekundžių bauda už neleistiną smūgį į varžovo kartingą. Lietuvis, važiuojantis „BirelArt“ kartingu sulaukė sveikinimų ir iš Formulės 1 legendų J.P.Montoya ir R.Barrichello. Pastarasis padėkojo ir už patarimus jo sūnui Eduardo, kuris visą savaitgalį galėjo naudotis G.Grinbergo kartingo nustatymo informacija.

grinbergas5

G.Grinbergo pasiekimas yra geriausias tarp Lietuvos sportininkų per visą ROK taurės Junior klasės tarptautinių lenktynių istoriją. 2006 ir 2007 metais Simas Juodviršis buvo užkopęs ant trečio nugalėtojų podiumo laiptelio.

grinbergas7

Vaizdo siužetas iš lenktynių:


Kasparas Navickas tapo Europos ralio kroso čempionato prizininku

Spalio 16 d. Vokietijoje vykusiame Europos rali kroso čempionato VI-jame etape lietuvis Kasparas Navickas tapo Europos ralio kroso čempionato prizininku – „Super 1600“ klasėje jis užėmė trečią vietą.

Jaunasis sportininkas čempionate surinko 86-is įskaitinius taškus ir pakartojo aukščiausią lietuvių pasiekimą Europos ralio kroso čempionate: 2007-ųjų sezone trečią vietą užėmė Martynas Padgurskis.

Sveikiname!


Ramūnas Čapkauskas: „lenktynėse viskas tampa aišku tik po finišo vėliavos”

Šis automobilių sporto sezonas – kitoks. Nuolat vykstantys pokyčiai pastebimi visose sporto šakose, bet kai kurios tendencijos jau kurį laiką nesikeičia: automobilių sporto virtuvė tiek Baltijos šalyse, tiek čia, Lietuvoje, ganėtinai maža ir pakankamai didelis lenktynininkų skaičius gali būti sutinkamas tiek ralyje, tiek žiedinėse lenktynėse. Šioje adrenalinu pulsuojančioje sporto šakoje sunku ką nors prognozuoti – visada lenktynininko pasiektas rezultatas įtakojamas daugelio skirtingų elementų: reglamentų, greičio, oro, technikos, komandos susidirbimo ir konkurentų sėkmių ar nesėkmių.

img_5557

Jau prieš kurį laiką apie pasitraukimą iš ralio prabilęs daugkartinis Lietuvos ir Baltijos šalių čempionas Ramūnas Čapkauskas negalėtų džiaugtis šių metų ralio pasiekimais – viso ralio sezono metu jį persekiojo nesėkmės ir techniniai nesklandumai, neleidę pasiekti sėkmingo finišo. Tiesa, jis rankų nenuleidžia – jau šį savaitgalį sportininką bus galima išvysti Druskininkuose įvyksiančiame „Rally Classic“.

img_5556

Tačiau, nors ralis šį sezoną – ne pati sėkmingiausia sporto šaka, to paties negalima būtų pasakyti apie žiedinių lenktynių sezoną. „Juta-Bauer Rally Team“ ir sporto mėgėjams puikiai pažįstamas „bite“ vadinamas BMW M3 prisijungė prie Baltijos šalių ilgųjų nuotolių bei Lietuvos Startline endurance dalyvių vos sezono vidury, ir, tiesą sakant, gana sėkmingai. „Palangoje įvykusių lenktynių metu po keturių valandų netikėtai buvome 3-ioje vietoje bendroje įskaitoje ir tuo pačiu pirmieji A3000+ klasėje. Nors tai sužinojome ir kiek vėliau, vis tiek džiugu. Tai paskatino prisijungti prie viso čempionato“. – apie žiedinių lenktynių sezoną pasakojo Ramūnas Čapkauskas. „Kitas etapas buvo „Riga Summer Race“ renginyje, ten startavome ne tik su komanda „Juta-Bauer Rally Team“, bet startavau ir asmeninėje įskaitoje trumpųjų nuotolių lenktynėse. Tai – kiek tokios specifikos lenktynės, ne endurance, tad ir kovos bei agresyvumo kur kas daugiau. Tada atvažiavau pirmas šioje lenktynių serijoje, na o ilgųjų nuotolių važiavimuose, deja, šiek tiek turėjome techninių nesklandumų. Bet 2-oji vieta klasėje tikrai nėra blogai“.

img_5561

Faktas, kad automobilių sportas – neprognozuojama sporto šaka, tik pasitvirtina. Štai praeitą savaitgalį įvykusiose lenktynėse R.Čapkauskas ir vėl BaTCC serijos BTC2 klasėje – pirmas, o jo komanda „Juta-Bauer Rally Team“ tarp net 25 komandų 4 valandų lenktynėse užėmė trečiąją vietą absoliučioje įskaitoje ir pirmąją vietą klasėje.

img_5559

„Kartais lenktynėse reikia ne tik daug darbo, bet ir sėkmės. Štai ir dabar dėl nevisai susiklosčiusių lenktynių konkurentams ir dėl puikaus mūsų komandos darbo galime džiaugtis lyderio pozicija ilgųjų nuotolių čempionate tiek Baltijos šalių, tiek Lietuvos įskaitose. Pirma vieta džiugina, ypač, kai ji – ganėtinai netikėta. Juk prie čempionatų prisijungėme tik vidury sezono.“ – pasakojo R.Čapkauskas.
Paklaustas apie kitus metus ir kitus sezonus, lenktynininkas pasakoja apie susikoncentravimą ties žiedinėmis lenktynėms: „Ralyje nebejaučiu to malonumo, kurį jutau anksčiau. Kažkaip norisi atsisukti į žiedą ir turbūt koncentruotis ties juo. Kitąmet su komanda planuojame važiuoti tiek ilgųjų nuotolių lenktynėse, tiek trumpose lenktynėse. Tam jau turiu naują šeimos narį BMW M3 e46, jį jau matėte.“ – apie būsimą sezoną pasakojo lenktynininkas.

Šio sezono greičiausi lenktynininkai bus apdovanoti lapkričio mėnesio pabaigoje.

Tekstas: Inga Juškevičiūtė

Nuotraukos: iš asmeninio lenktynininko albumo


Į viršų ↑