2021-ais ralistams – „Atlantis Games 2WD Rally Challenge” ir 13500 eurų

Praleidus didžiąją 2020 metų sezoną nežinioje ir be norėto užtikrintumo, Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) ir ralio komitetas sportininkams siūlo ne tik lengvų pokyčių, bet ir realiai apibrėžtą ir labai patrauklų prizinį fondą, kurio Lietuvos ralio istorijos metrikuose nepavyktų rasti.

Ralio dalyviams – 13500 eurų

Kaip teigia Lietuvos automobilių sporto federacijos atstovai, ralio disciplinos dalyvių laukia solidi suma, leidžianti išmėgti jėgas tarptautinėse varžybose. Į 13500 eurų prizinį fondą pretenduos visi „Atlantis Games 2WD Rally Challenge” dalyviai. Šiose tarpusavio varžytuvėse gali dalyvauti visi Lietuvos automobilių ralio čempionato (LARČ) sportininkai, kurių automobiliai atitinka „LARČ 4”, „LARČ 7”, „LARČ 8” įskaitų reikalavimus. Kalbant paprasčiau, tai – viena ašimi varomi bolidai, kurių variklių darbinis tūris neviršija 2000 cm3.

Nors ralio disciplinoje varžosi ekipažai, kuriuos sudaro pirmas ir antras vairuotojai, šioje kovoje dėl prizinio fondo visų ralio čempionato etapų metu renkami taškai keliaus tik į pirmųjų vairuotojų sąskaitą. Taip pat, LASF ralio komiteto Tomo Žemaičio teigimu, dalyviams amžiaus cenzas netaikomas, tačiau nors Lietuvos automobilių ralio čempionas ir laikomas atviru, 13500 eurų prizinį fondą gali laimėti tik Lietuvos Respublikos pilietybę turintis sportininkas. Tiesa, tam yra labai stipri ir konkreti priežastis.

Minėtą biudžetą sudaro 10 000 eurų, kuriuos skiria įmonės „Atlantis Games“ vadovas, jaunasis Lietuvos ralistas Vladas Jurkevičius ir 3500 eurų, kurie keliauja iš LASF ralio 2021 metų padangų partnerio „Pirelli“ skiriamų lėšų.

„Kodėl skiriu lėšų šiam prizui? Mintis iš tikrųjų kilo žiūrint į Estiją, sekant jų pavyzdžiu, kur verslas stipriai remia jaunus ralistus. Pagalvojau, kad ir Lietuvoje reiktų skatinti verslo sektorių prisidėti prie ralio disciplinos ir automobilių sporto populiarinimo, o geriausia tai daryti savo pavyzdžiu. Tai pagrindinė priemonė, leidžianti augti. Noras prisidėti kilo iš geranoriškų paskatų. Aišku, ši „Atlantis Games 2WD Rally Challenge” taurė nėra skirta apibrėžtai amžiaus grupei ir nėra taikomos jokios amžiaus ribos dalyviams, tačiau ji vis tiek orientuota į jaunus, ralyje pradedančius važiuoti žmones. „R2” tipo automobiliai yra labai tinkami išmokti teisingai važiuoti. Priekine ašimi varoma technika – labai gera ralio mokykla, prieš sėdant į galingiausius, abiem ašimis varomus automobilius. Pats ilgai važiavau priekine ašimi varomu automobiliu ir dabar pradedu važiuoti su „4WD” tipo bolidu. Matau didžiulę naudą to, kad iš pradžių išmokau važiuoti su priekiu varomu automobiliu, dėl to keturiais ratais varomu automobiliu pavyksta važiuoti gerokai tiksliau ir greičiau. Šia stipendija noriu jauniems ralistams sudaryti galimybes sudalyvauti Europos čempionato etape, kur ralio lygis yra gerokai aukštesnis. Iš patirties žinau, kad tai yra geriausia motyvacija treniruotis ir siekti geresnių rezultatų.“ – sakė 10 000 eurų paskyręs Vladas Jurkevičius.

Skeptikams norisi pabrėžti, kad stipendijos – prizinio fondo – suma praktiškai dengia vieno ERC etapą, dalyvaujant „R2” tipo automobiliu, įskaičiuojant automobilio nuomą, padangas, kurą, startinius mokesčius ir kitas susijusias išlaidas.

 

Bilietas į tarptautines varžybas

Kartu su priziniu fondu, nugalėjęs sportininkas gaus ir konkrečias atsakomybes bei įpareigojimus. Laimėtos lėšos galės būti panaudojamos tik dalyvavimui pasirinktame ERC („European Rally Championship“) etape 2022 metais arba „FIA Motorsport Games“ žaidynėse dar 2021 metų sezono pabaigoje. Tiek vienose, tiek kitose varžybose biudžetas gali būti panaudotas lenktyniaujant tik „R2” tipo automobiliu.

„FIA Motorsport Games“ – automobilių sporto pasaulinės žaidynės startavo dar praeitais metais: jose Lietuva turėjo ir savo deleguotus atstovus. 2021 metais pasaulinės automobilių sporto žaidynės planuojamos Prancūzijoje, „Paul Ricard“ sporto komplekse ir Marselio apylinkėse. Tiesa, šioje trasoje žaidynės jau buvo numatytos ir šiais metais, bet pandemijos akivaizdoje pasaulinis renginys ne tik persikėlė į kitų metų spalio 22-24, bet išaugo labiau, nei buvo planuota šiam sezonui. 6 jau buvusias kategorijas kitąmet papildo 12 naujų disciplinų, tarp kurių – net keturios orientuotos į ralio dalyvius: „Rally2”, Rally4”, Historic Rally“ ir „Historic Regularity Rally“.

„Atlantis Games 2WD Rally Challenge” nugalėtojas „FIA Motorsport Games“ žaidynėse turėtų dalyvauti „Rally 4” grupėje.  Šioje klasėje varžomasi „R2” tipo bolidais, o laimėtas prizinis fondas gali būti skiriamas automobilio nuomai ir kitoms varžybų išlaidoms.

Ralio kalendorius ir „Pirelli“ dovanos

„Atlantis Games 2WD Rally Challenge” dalyviai taškus rinks šešių čempionato įskaitinių etapų metu, o atskirai registruotis į šias prizinio fondo siekimo kovas nereikia: LASF į taškų suvestinę įtrauks visus lietuvaičius, kurių technika atitiks keliamus reikalavimus.

2021 metais sezonas prasidės vėliau, nei įprasta: pirmasis etapas vyks gegužės 21-22 dienomis Utenoje („Rally Utena“), antrasis etapas – birželio 04-05 dienomis „Rally Žemaitija“ metu, trečiasis – liepos 9-10 dienomis („Rally Viekšniai“), ketvirtasis – jau visų laukiamas ir mėgstamas „Samsonas Rally Rokiškis“, vyksiantis rugpjūčio 06-07 dienomis. 2021 metų sezono pabaigai – tradiciškai rugsėjo pradžioje (rugsėjo 10-11 dienomis) įvyks „Kuusamet Group Rally Elektrėnai“ ir į spalio pirmąjį savaitgalį iš vasaros persikėlęs „Around 7 Lakes Rally Zarasai”.

Be solidžios 13500 eurų sumos, suteikiančios bilietą išmėginti jėgas kartu su kitais pasaulio profesionalais, ralio padangos tiekėjas „Pirelli“ įsteigė dar vieną prizą čempionato „LARČ 9” įskaitos dalyviams. Pastarieji tarpusavyje pasidalins dar 3000 eurų, iš kurių 500 eurų bus skiriami trečiąją vietą iškovojusiam ekipažui, 1000 eurų – antros vietos nugalėtojui ir 1500 eur – pirmąją vietą iškovojusiai komandai.


ĮSIGYKITE DRAUDIMĄ PER LASF

LASF pasirinkusi patikimą partnerį- If draudimo kompaniją, kuri rūpinasi mūsų narių draudimu.

Primename, kad nuo 2021-01-01 d. galite apdrausti:

1. Draudimu nuo nelaimingų atsitikimų sportininkus ir teisėjus, įsigydami draudimą per LASF, jums tereikia parašyti el.laišką lasf@lasf.lt su draudžiamojo asmens(-ų)  vardu, pavarde ir asmens kodu (jei moka už sportininkus/teisėjus juridinis asmuo, nurodyti rekvizitus), o draudimo sertifikatas, po apmokėjimo, jums bus atsiųstas el.paštu. Atkreiptinas dėmesys, kad draudimo įmokos kaina mažėja proporcingai trumpėjant draudžiamąjam laikotarpiui  (12 mėn.-16 eur, 11 mėn.- 15 eur, 10 mėn.- 14 eur ir t.t.). Paprasta, greita ir patogu!

Pasiūlymas sportininkams

2. Civilinės atsakomybės draudimu renginiams (varžyboms) dėl kurio organizatoriai turi kreiptis tiesiogiai į If draudimą (kontaktai: 8 614 881 10, oksana.auguniene@if.lt ) ir gali gauti draudimą pagal sąlygas nurodytas šiame pasiūlyme

Kilus klausimams dėl draudimo sąlygų, kreipkitės lasf@lasf.lt arba tel. +370 615 46710.

Linkime saugių varžybų!


Gustas Grinbergas nugalėjo virtualiose lenktynėse Niurburgringe

Pasaulio autosportą sujaukus „CoVid-19“, didelė dalį profesionalių lenktynininkų persikėlė į virtualų pasaulį. Visa galva į čia nėrė ir Azijos Le Mans Serijos 2020 „Metų naujokas“ ir Europos Le Mans Serijos lenktynininkas Gustas Grinbergas. Septyniolikmetis vilnietis, gavęs vardinį kvietimą dalyvauja „VCO ProSim Series“ virtualiose lenktynėse kartu su Formulės 1 žvaigždėmis. Tačiau nevengia ir kitų virtualių čempionatų. Praėjusį savaitgalį jis triumfavo „Winter GreenHell“ serijos etape, vykusiame senojoje Niurburgringo trasoje.  

„iRacing“ platformoje vykusiosiose lenktynėse startavo 54 automobiliai. Greičiausioje, GT3 klasėje, kurioje varžėsi G.Grinbergas, dalyvavo 14 komandų.  Keturių valandų lenktynes lietuvis nusprendė įveikti vienas. Lenktynių strategiją sudėlioti jam padėjo Dubajuje registruotos „SIMMSA e-Sports“ komandos draugai iš Vokietijos ir Prancūzijos.

 

Kvalifikacijoje G.Grinbergas finišavo 5 vietoje ir pripažino, kad greitesnio rato nebūtų pravažiavęs. Starte jis prarado vieną poziciją, bet jau pirmojo rato pabaigoje buvo klasifikuotas 4 vietoje. Klaidų nedaręs G.Grinbergas finišavo pirmas ir paaiškino kodėl taip įvyko: „-4 valandų lenktynėse startas nieko nereiškia. Bet du kvalifikacijos lyderiai to nesuprato ir pirmame rate susidūrė. Mano tempas visas keturias valandas buvo pakankamai geras, kartais geriausias. Po truputį kilome aukštyn. Realiose lenktynėse aš esu įpratęs greitai susidoroti su „trafiku“ – lėtesnių klasių automobilių lenkimu. Ir virtualiose lenktynėse man tai neprastai pavyksta. Vaizdo įrašo peržiūroje girdėjau, kad tai paminėjo ir transliacijos komentatoriai“,- sakė G.Grinbergas.

Jo pilotuojamas „Lamborghini Huracan GT3 Evo“ yra vienas iš naujausių „iRacing“ automobilių. Juos naudojo ir didžioji dalis virtualių lenktynių GT3 klasės dalyvių. Lietuvis kas valandą kilo po vieną vietą aukštyn rezultatų lentelėje. Likus pusvalandžiui iki finišo jis pirmavo 33 sekundėmis, bet laukė dar vienas degalų papildymas mechanikų zonoje. „- Man reikėjo labai nedidelio kiekio degalų, bet jų papildymas užima nemažai laiko. Trečioje vietoje važiavusi komanda degalų stojo vienu ratu anksčiau. Jie sugaišo net 50 sekundžių ir nusirito į 4 poziciją. Manau, kad jie apsiskaičiavo. Paprašiau savo strategų iš naujo perskaičiuoti sustojimo laiką. Jie prognozavo, kad teks paaukoti 29-30 sekundžių. Taip ir nutiko. Iš aptarnavimo zonos išvažiavau pirmoje vietoje, bet varžovas buvo atsilikęs tik 3 sekundėmis“,- įspūdžiais dalijosi lenktynininkas.

Paskutiniai du lenktynių ratai buvo kupini įtampos. Varžovai iš „SimRacingAcademyRed“ komandos nenumaldomai artėjo. Paskutiniame rate jie sumažino atsilikimą iki 0,1 sekundės dalies. Tačiau G.Grinbergui pavyko finišą pasiekti nuo varžovo atsiplėšus 0,78 s.

Gustas lenktyniavo „One Boy‘s Story Racing Team“ simuliatoriais. Čia Gustas ruošia „Porsche“ vairuotojus realioms bei simuliatorių lenktynėms su naujausiais ir išmaniausiais simuliatoriais Lietuvoje, kurie įrengti „Ainava Auto – SPA“ centre.


Jaukių ir saugių švenčių!

Gerbiamieji,

Lietuvos automobilių sporto federacija artėjančių švenčių proga nori padėkoti už 2020 metais kartu nuveiktus darbus, bendrystę ir draugystę bei palinkėti susikaupimo, pozityvumo, optimizmo bei geresnių ateinančių naujųjų metų!


Pradėjus plaukti pirmosioms paraiškoms „Aurum 1006 km lenktynių“ organizatoriai siūlo pasirūpinti ir bilietais

Tik prieš pusantros savaitės paskelbę dalyvių registraciją „Aurum 1006 km lenktynių“ organizatoriai susilaukė ir pirmųjų paraiškų.

Norą pasivaržyti  2021 metų liepos 14-17 dienomis Palangoje vyksiančiose jau 22-osiose maratoninėse lenktynėse, kurias nuo pat pradžių kasmet rengia VšĮ „Promo Events“ ir kurios tituluojamos didžiausiu automobilių sporto renginiu Baltijos šalyse, jau pareiškė norą devynios komandos.

Pirmieji paraiškas, kaip ir dera, atsiuntė pernykščių lenktynių nugalėtojai – „Juta Racing“ ekipos vadovai.

Pernai Palangoje varžėsi trys „Juta“ komandos, o šiemet automobilių sporto entuziastai iš Kauno varžybų techninio aptarnavimo zonoje rezervavo net keturis laikinuosius garažus. Mat kitų metų liepą po „Jutos“ sparnu bus viena ekipa daugiau – keturios. 

Tarp pirmųjų pateikusių paraiškas – nuolatiniai šių, kasmet vis populiarėjančių varžybų dalyviai, klasių nugalėtojai ir prizininkai.

Ir 22-ųjų lenktynių nepraleis „Čapkauskas autocentras – Racing Team“ ekipa su jos įkvėpėju ir lenktynininku Ramūnu Čapkausku priešakyje, UAB „Noker“ ir VšĮ 222 klubo sportininkai, „Antėja Racing Team“ Rimo Cesiulio, Vido Gedučio ir Audriaus Griciaus šaunusis trejetas, į lenktynių trasą išvairuosiantis BMW M automobilį, o „LG Oled“ žiūrovus bei ekipos gerbėjus stengsis nustebinti savo koviniu ginklu „Porsche 911 GT3 Cup PDK“.  

Šio daugelio pamėgto greičio ir pramogų festivalio organizatoriai pasirūpino ir žiūrovais, šiemet kaip niekad anksti ėmę platinti bilietus į 1006 km lenktynes : https://bit.ly/2WzcJNL .

„Priešventinis, o ir šventinis laikotarpis, turint omenyje dėl itin svarbių priežasčių iki minimo sumažėjusį visų mobilumą, puikiausia proga pagalvoti kaip ir su kuo praleisime ateinančią vasarą, o galbūt ir įsigyti bilietus į jau 22 kartą rengiamą maratoninių lenktynių festivalį“, – sako pagrindinis renginio organizatorius, „Promo Events“ direktorius Darius Jonušis.

Lenktynių rengėjai automobilių sporto fanams siūlo net šešių rūšių bilietus, tenkinančius labai skirtingų pomėgių greičio ir pramogų fiestos gerbėjų įgeidžius – pradedant abonementais ir baigiant bilietais, suteikiančiais teisę pasistatyti automobilį pačioje lenktynių teritorijoje šalia kempingo.

Pasak D. Jonušio, dar kartą derėtų atkreipti dėmesį į prieš dvejus metus pirmąsyk būtent šių lenktynių rengėjų pasiūlytą naujovę – taip vadinamą super fano bilietą, leidžiamą nedidelėmis serijomis, greitai dingstantį prekyboje, užtat atveriančiam jo turėtojui didžiausias, išskirtines  galimybes pamatyti renginį kitaip.

O būtent iš super fano zonos, iš viršaus plačiai žvelgiant į techninio aptarnavimo zoną ir gėrintis lyg bičių avilyje besidarbuojančių mechanikų triūsu, komandų strategų ir taktikų veiksmais, sportininkų keitimosi procedūromis ir, žinoma, bolidų motorų garsu, kurio čia bus tikrai daug.      

Šis bilietas iš super fano zonos jo turėtojui leidžia stebėti renginį visas tris dienas, taip pat dalyvauti penktadienio Pit Walk ir šeštadienio Grid Walk, pasiekiamose ne visiems žiūrovams.

Patekimą į renginį visas jo dienas ir tas pačias bei dar daugiau privilegijų garantuoja ir VIP bilietas, jį įsigijusiam suteikiantis galimybę stebėti lenktynių festivalį išskirtinėje zonoje, kur dirba komentatoriai, operatoriai, šviesų dailininkas ir kiti šios srities specialistai, darantys lenktynes nepakartojamomis ir nepamirštamomis.   

VIP zonoje veikia restoranas, baras, čia galima rasti viską, ko reikia patogiam lenktynių stebėjimui, įsitaisius terasoje ir besimėgaujant gera bičiulių kompanija bei lenktynėmis.

Įsigijusio VIP bilietą laukia ir ne toks jau dažnas atvejis Palangoje, kaip nemokama automobilių stovėjimo aikštelė, iš kurios, palikęs savo keturratį, VIP shuttle automobiliu bilieto savininkas bus atvežtas į lenktynių VIP zoną, o pasibaigus varžyboms ar net renginio įkarštyje tuo pačiu VIP shuttle jis galės grįžti atgal į aikštelę ar kurorto centrą.

Organizatoriai jau pastebėjo, jog paskutiniais metais VIP bilietus vis dažniau įsigyja įmonės ir organizacijos, dovanojančios juos savo darbuotojams ir verslo partneriams, mėgstantiems greičių pasaulį.         

Vytauto PILKAUSKO nuotraukos

„Aurum 1006 km lenktynių“ spaudos centras – Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“ 


Užuojauta Arūno Jono Samalionio šeimai ir artimiesiems

Po ilgos ir sunkios ligos mirė ilgametis automobilių sporto klubo „Akimirka“ vadovas Arūnas Jonas Samalionis 1951.07.08 – 2020.12.15

Skaudžią netekties valandą Lietuvos automobilių sporto federacijos bendruomenė reiškia užuojautą Arūno Jono Samolionio šeimai ir artimiesiems.

Atsisveikinimas “Ramybės takas”, Didžioji salė 9-13 val., Panevėžys. Šv. Mišios 8 val. Kristaus Karaliaus katedroje. Laidotuvės šeštadienį.


Naujos tradicijos kuriamos ir virtualiame automobilių sporte

Daugiau nei prieš du mėnesius finišavus paskutinėms Lietuvos automobilių ralio čempionato varžyboms, šioje sporto šakoje įsivyravo žiemos pertrauka. Tačiau šįkart ji bus ilgesnė, nei įprastai – tebesitęsiant karantinui, naujasis automobilių ralio sezonas planuojamas atidaryti gerokai vėliau, nei įprasta. Vis dėlto, Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus čempionato (e-LARČ) dalyviai ir toliau turi galimybę pasivaržyti – tam skirti neįskaitiniai etapai, rengiami ne sezono metu.

Vienas iš pagrindinių tokių etapų – naujas tradicijas kuriančios Lietuvos raliui skirtos varžybos, kasmet sutraukiančios dalyvius iš viso pasaulio, pavadintos „Rally Lithuania“ vardu. Šią savaitę finišavusiose varžybose startavo 85 dalyviai iš 19 šalių, iš kurių ralį įveikti pavyko daugiau nei dviem trečdaliams. „Rally Lithuania 2020“ sudarė ir tikri greičio ruožai, kurie virtualiame pasaulyje atkurti iš realybės: Vilniaus Verkių gatvės ruožas, taip pat – Versmės autokroso trasa, bei iš „300 Lakes Rally“ pažįstamas Zarasų hipodromas.

Varžybų nugalėtoju solidžia beveik 50 sekundžių persvara tapo šių metų e-pirmenybių čempionas – Adrian Klimas iš Lenkijos, kuris į priekį išsiveržė nuo pat starto pirmosios pozicijos nebeužleido niekam. Iššūkį jam galėjo mesti e-LARČ vicečempionas – švedas Tobias Hult, kuris važiavo labai panašiu tempu, tačiau dešimtajame greičio ruože suklydo ir dėl avarijos baigė varžybas. Antrą ir trečią vietas pasidalino suomiai Atte Sipila bei Patrik Akerfelt. Pastarasis visus nustebino savo tempu, kadangi vairavo lėtesnę nei pagrindinių savo varžovų – R4 klasės techniką.

Tarp dviem ratais varančių dalyvių pirmojo trejetuko išsidėstymas buvo beveik analogiškas: čia pirmas buvo latvis Toms Kineens, antras – lietuvis Tomas Vaičekauskas, o trečias – su taip pat gerokai silpnesniu automobiliu finišavo suomis Janne Laahanen.

Dalyvių tarpe varžėsi ir realaus ralio lenktynininkai iš Lietuvos bei užsienio šalių. Greičiausias iš jų buvo Rokas Steponavičius, absoliučioje įskaitoje užėmęs ketvirtąją vietą, o R5 automobilių klasėje likęs trečias.

Kaip ir minėjome anksčiau, 2021 metų Lietuvos ralio čempionatui startuosiant vėliau, nei įprasta, tarpą iki pirmųjų varžybų užpildys istoriniams Lietuvos etapams skirtos pirmenybės, kuriose dalyviai varžysis su tų laikų greičiausiais automobiliais.

Lietuvos automobilių ralio elektroninis čempionatas – e-LARČ yra oficialios virtualaus sporto pirmenybės, įtrauktos į Lietuvos automobilių sporto federacijos oficialių varžybų sąrašą. Tai yra pripažintas ir pirmasis pasaulyje nacionalinis ralio e-čempionatas pasaulyje, sparčiai augančioje simuliatorių nišoje.


Į viršų ↑