Informacija dėl LASF Tikrųjų narių eilinio suvažiavimo

2023 m. sausio 27 – 29 d. LASF Tarybos nutarimu, protokolo Nr. 2023-04, 2023-01-27/30, patvirtinta 2023-03-27/28 d. eilinio, nuotoliniu būdu įvyksiančio Tikrųjų narių suvažiavimo data, laikas, preliminari darbotvarkė.

Suvažiavimo data: 2023 m. kovo 27 – kovo 28 d. (pirmadienis – antradienis)

Suvažiavimo pradžia – kovo 27 d., 10.00 val. (Kuomet LASF Tikrieji nariai oficialiais (e-LASF sistemoje nurodytais) el. paštais gaus balsavimo biuletenius ir instrukciją, kaip tinkamai užpildyti biuletenį, kad jis būtų galiojantis).

Suvažiavime dalyvauti ir balsuoti turi teisę LASF tikrieji nariai iki 2023 m. kovo 22 d., sumokėję 2023 metų LASF tikrojo nario mokestį. 

Suvažiavimo pabaiga – kovo 28 d. 23:59 val.

Preliminari suvažiavimo darbotvarkė:

  1. LASF Tarybos-Prezidento ataskaitos už 2022 metus pristatymas;
  2. LASF 2022 metinių finansinių ataskaitų rinkinio ir veiklos ataskaitos tvirtinimas atsižvelgiant į audito ataskaita;
  3. LASF 2023 m. pajamų ir išlaidų sąmatos tvirtinimas;
  4. 2023 m. LASF narių stojamojo ir/ar nario mokesčio bei tikslinių įnašų LASF veiklai remti dydžių tvirtinimas;
  5. LASF Etikos ir drausmės komisijos nario rinkimai;
  6. Dėl garbės ženklų suteikimo sporto veteranams;
  7. Tarybos darbo nuostatų tvirtinimas;
  8. Apeliacinio teismo darbo nuostatų tvirtinimas.

Tikrieji nariai į LASF Etikos ir drausmės komisijos nario rinkimus gali pateikti ne vėliau nei iki kovo 1 d. Šis terminas gali būti pratęstas Tarybos nutarimu.

Vadovaujantis Suvažiavimo pravedimo tvarkos 4.2p., Kiekvienas Tikrasis Narys turi teisę deleguoti po vieną Stebėtoją, oficialiai pateikdamas kandidatūrą Sekretoriatui iki Suvažiavimo dienos.

Suvažiavimo galutinė darbotvarkė išsiunčiama Tikriesiems nariams elektroniniais laiškais bei paskelbiama www.lasf.lt tinklalapyje ne vėliau kaip iki kovo 15 d.

Suvažiavimo medžiaga LASF tikriesiems nariams bus išsiųsta el. laiškais ir patalpinta https://www.lasf.lt/lt/suvaziavimai/ iki 2023 m. kovo 24 d.

Suvažiavimo dokumentai:


Itin permainingame „Monte Carlo Historique“ ralyje Karolis Raišys laikosi lyderių trejetuke

Itin permainingame „Monte Carlo Historique“ ralyje Karolis Raišys laikosi lyderių trejetuke

Prancūzijos Alpėse vykstančiame prestižiniame istorinių automobilių ralyje „Monte Carlo Historique“ lietuviai Karolis Raišys ir Ovidijus Meilūnas įsitaisė tarp lyderių. Įpusėjus itin permainingoms varžyboms 1961-ųjų metų „Jaguar MK2“ automobiliu važiuojantis ekipažas užima 3 vietą bendroje įskaitoje ir pirmauja seniausių automobilių kategorijoje.

Tarp lyderių net ir nepatekus į šimtuką

Po vienos paros kelionės iš Turino į Monaką, dar dviejų dienų lenktynių ir 7 įveiktų greičio ruožų lietuviai „Rallye Monte Carlo Historique“ varžybose – 3-ti iš 285 startavusių ekipažų. Karolis Raišys savo rezultatu patenkintas, tačiau Prancūzijos Alpėse tokia pradžia toli gražu nereiškia pusės padaryto darbo. Prestižinis istorinių automobilių ralis itin nenuspėjamas.

Lietuviai laimėjo vieną greičio ruožą, tris kartus pasisukiojo dešimtuko ribose, o dviejuose greičio ruožuose buvo nukritę net į 124 ir 148 pozicijas. Nepaisant tokių skirtingų rezultatų, Karolis ir Ovidijus – tiksliausiųjų trejetuke. Nuo lyderio, šveicaro Claudio Enz jie atsilieka 130 taškų.

„Tokie rezultatai tik parodo ralio įvairiapusiškumą. Greičio ruožai labai skirtingi, čia yra ir loterijos, niekada nežinai, kas kur užklius ar kas kur pavėluos. Dėl prastesnių rezultatų nepergyvenu, mat daug svarbiau – bendras ritmas. Svarbu nepadaryti kritinių klaidų“, – sakė K. Raišys.

Vienodu greičiu tiek tiesiojoje, tiek posūkiuose

Istorinių automobilių raliuose rezultatai skaičiuojami ne pagal laiką, o taškais. Dalyviai greičio ruožuose turi pravažiuoti paslėptus kontrolės punktus tiksliai organizatorių nustatytu laiku. Pavėlavus net milisekundę skiriami baudos taškai.

Dalyviams pateikiamas vidutinis greitis, kurio jie privalo laikytis. Pavyzdžiui, važiuoti greičio ruože 43 kilometrų per valandą vidutiniu greičiu. Greitis, atrodo nedidelis, bet lenktynės vyksta siaurais ir klastingais Alpių serpantinais. Kadangi dalyviams yra nustatytas vidutinis greitis, organizatoriai žino, kurią minutę ir sekundę ekipažas privalo būti bet kuriame taške. Ir matuoja juos kelias dešimtis kartų per greičio ruožą dalyviams nežinomose vietose. Pavažiuoti greičiau tiesesniu keliu po lėtos sekcijos nepavyks. Reikia stengtis išlaikyti vidutinį greitį tiek lėtose, tiek ir greitose vietose. Sudėtingas žaidimas. O ir trasos tam visai nepadeda.

Vienoje kalno pusėje – pavasaris, kitoje – žiema

„Greičio ruožai labai skirtingi. Kas antras slidus, kas antras sausas. Vienoje kalno pusėje pavasaris, saulė šviečia, žolė žaliuoja, o kitoje – žiema, tenka važiuoti per sniegą, plikledžio pasitaiko“, – trasas apibūdino sportininkas.

Lietuviui patinka sudėtingi, slidūs, sniegu ir ledu padengti greičio ruožai. Jis pastebi, kad juose geriau sekasi šiauriečiams. Ir čia jis parodė geriausius rezultatus. Pasak lenktynininko, tokie klastingi greičio ruožai geriau atsijoja vairuotojus. Čia laimi labiau patyrę. O ten, kur sausa, kova gerokai artimesnė, ir rezultatą lemia sekundės dalių paklaidos matuojant laiką bei metrai – atstumą. „Nors atrodo, važiuoji tiksliai, bet vieną kartą gali būti 1-as, o kitą – 150-as“.

Per savaitgalį „Rallye Monte Carlo Historique“ dalyviai įveikė beveik tūkstantį kilometrų, pravažiavo 7 greičio ruožus. Beveik pensinio amžiaus „Jaguar MK2“ Karolio ir Ovidijaus ekipažui neiškrėtė jokių šunybių, neišlindo ir jokių gedimų.

„Tiesą sakant, nelabai mes turėjome laiko apžiūrėti automobilį. Maršrutas sudėliotas taip, kad pervažiavimuose spėjame tik degalų užsipilti ir padangas pasikeisti. Sekmadienį kartą tikrinome alyvos lygį. O raliui verčiantis į antrąją pusę laiko remontams bus mažiau ir mažiau, tad pasimatys ir dalyvių technikos paruošimo lygis“, – komentavo Karolis.

Sportininkams liko dar dvi dienos lenktynių. Jie finišuos naktį iš sausio 31-os į vasario 1-ąją Monake.

©Nuotraukų ir teksto autorius – Egidijus Babelis


Apklausa dėl LASF Tikrųjų narių suvažiavimo pravedimo būdo

Gerbiami LASF Tikrieji nariai,

Vadovaujantis LASF Įstatų  7.8.1 p., suvažiavimai gali būti pravedami gyvai arba nuotoliniu būdu, tad norime išgirsti Jūsų nuomonę, koks suvažiavimo pravedimo būdas Jums yra priimtinesnis. Siunčiame anketą ir prašome ją užpildyti iki 2023-01-27, 12:00 val. Atsižvelgiant į Jūsų pateiktus atsakymus, Taryba priims sprendimą dėl suvažiavimo pravedimo būdo.

Pateikti savo nuomonę galite čia


Kalėdinio slalomo varžybose išskirtinio dėmesio susilaukė jubiliatai

Savaitgalį Kaune finišavo automobilių sporto veteranų kalėdinio slalomo varžybos, kurias rengia Tarptautinė automobilių sporto veteranų asociacija (TASVA) drauge su Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) sporto veteranų komitetu ir partneriais – Lietuvos automobilių, Kauno automobilininkų bei Lietuvos „Porsche“ klubais.

Bemaž pusę amžiaus gyvuojančiai gražiai tradicijai jėgas išbandyti slalomo trasoje ir šiemet neatsispyrė net 88 sporto meistrai, automobilių sporto teisėjai ir būrelis mėgėjų – sporto klubų narių, rėmėjų.

Dar neprasidėjus lenktynėms daugelis žilagalvių spaudė rankose taures, jubiliejinius atminimo medalius, padėkas, asmenines dovanas, kuriomis buvo pagerbti veteranai, pernai ir šių metų pradžioje pažymėję garbingas sukaktis. O jubiliatų šįkart buvo kaip niekad gausu – net per tris dešimtis.

„Kai pirmąsyk mūsų duetas pasirodė ralio trasoje, daugelis gana nepatikliai žvelgė į moterų ekipažą – tuomet tokį neįprastą, – kalbėjo jubiliejų pažyminti sporto meistrė Ilona Ališauskienė. – Tačiau jau po pirmųjų lenktynių daugelis įsitikino, jog mes ne iš kelmo spirtos, o treniruotis, varžytis ir mokytis iš tokių automobilių sporto žvaigždžių, kaip broliai Girdauskai, Stasys Brundza ir kitų buvo neapsakoma laimė, dar ir dabar kelianti didžiausią nostalgiją“.   

Šiemet sukanka 60 metų, kai 1963-aisiais Danielius Saukevičius, bendraudamas su Algirdu Daunoravičiumi Tauragėje įkūrė mėgėjišką autoklubą, kuriame rengė vairuotojus, dalyvavo plento žiedinėse, autoralio, automobilių daugiakovės, kartingo varžybose Lietuvoje ir kaimynėse šalyse.  

Šiandien šis klubas yra išugdęs ne vieną šalies ir Europos čempioną, o jo vėliavą pasaulio trasose sėkmingai veža ir Rokas Baciuška – ką tik pasibaigusio Dakaro ralio antrasis prizininkas savo klasėje.

„Vien dėl to buvo verta stengtis, aukoti daugelį laisvalaikio valandų“, – sakė garbingą 85-čio jubiliejų minintis Lietuvos automobilių sporto veteranas, sporto meistras, nacionalinės kategorijos LASF automobilių garbės sporto teisėjas, vienas iš Tauragės sporto klubo kūrėjų D. Saukevičius.

Jį, kaip vyriausiąjį Tauragės automobilių klubo atstovą, specialiu prizu apdovanojo žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius. Kuklesnį 70-čio jubiliejų švenčia ir šiandien daugelyje automobilių sporto trasų sutinkamas sporto meistras Jonas Dereškevičius. „Metai pralėkė kaip viena akimirka, o dabar džiaugiuosi galėdamas savo nemenką patirtį perteikti jaunimui“, – sakė J. Dereškevičius. Jubiliatus ir visus veteranų kalėdinio slalomo dalyvius pasveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, LASF prezidentas Egidijus Janavičius, federacijos sporto veteranų komiteto pirmininkas Šarūnas Mažeika, LAK prezidentas Rolandas Dovidaitis, TASVA direktorius Romualdas Mažuolis ir kiti. Didžiausios aistros, kaip ir tikėtasi, virė slalomo aikštelėse.

Vieni pirmųjų savo kovas pradėjo VšĮ „Tapk laisvas“ sportininkai. Čia ir vėl lygių neturėjo širvintiškis, daugelio varžybų, tarp jų ir ralio „Aplink Lietuvą“ nugalėtojas Algimantas Kojis, automobiliu su rankiniu valdymu trasą įveikęs per 1 min. 09,8 sek. Jis aplenkė Nerijų Endriukaitį, Raimondą Dabužinską ir Haroldą Trukaną. Kolegos varžovai ir žiūrovai plojimais palydėjo vyriausiųjų amžiumi sporto meistrų veteranų startus ir finišus.

Vyriausiųjų grupėje greičiausias buvo 88-erių Vladislavas Šermukšnis, penkmečiu jaunesniųjų grupėje dominavo 83-jų Jonas Gediminas Brazys, o tarp 71-75 m. amžiaus senjorų pranašumą įrodė tauragiškis Romualdas Ščiuckas. Kuo veteranai buvo jaunesni, tuo greičiau jie važiavo trasoje. Kad automobilį meistriškai valdyti privalo ne tik sportininkai, bet ir automobilių sporto teisėjai, įrodė 77 metų teisėjas kaunietis Romualdas Baniulis, greičiausiai iš visų per 1 min. 00,3 sek. įveikęs trasą.

Antras geriausias laikas (1 min. 03,4 sek.) priklauso nugalėtojo komandos draugui, sporto meistrui Ramūnui Aleknavičiui, o trečias (1min. 06,1 sek.) – alytiškiui Raimondui Gelžiniui.

Tik keliomis dešimtosiomis sekundės dalimis nuo lyderių trejetuko atsiliko sporto meistrai Genadijus Segal, Audronis Gulbinas, Mindaugas Karklys ir keli kiti.

Grupė slalomo varžybų dalyvių, prisimindama buvusius bendražygius lenktynių trasose, dabar karo negandų alinamus Ukrainoje, nutarė varžytis 1980 m Zaporožėje nuo konvejerio nuriedėjusiu legendiniu ZAZ 968, kurį daugel metų vairavo vieno garsiausių šalies lenktynininkų, tarptautinės klasės sporto meistro Eugenijaus Tumalevičiaus mama.  

Su šiuo ZAZ 968 daugiau nei prieš dešimtmetį Eugenijus kartu su dar viena šalies automobilių sporto legenda Vikiu Oleka varžėsi ir ralyje „Aplink Lietuvą“.

O kalėdinio slalomo trasoje su juo greičiausias buvo Vytautas Ožiūnas, pranokęs Igną Baltrušaitį ir patį E. Tumalevičių.

Komandinėje įskaitoje varžėsi 8 ekipos, o pergalę, kaip ir tikėtasi, šventė Kauno miesto pirmoji komanda, kurios sportininkai pelnė 72 taškus.

Antroje vietoje su 52 taškais liko Tauragės miesto sportininkai veteranai, pranokę Kauno miesto antrąją (47 t.) ir Vilniaus miesto pirmąją (34 t.) komandas. 

©Mindaugo TITO ir Valdo Juozo VILŪNO nuotraukos

©Varžybų spaudos centras – Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“


Pratęsiami drifto komiteto pirmininko rinkimai

Informuojame, kad vadovaujantis Tarybos sprendimu, Protokolo Nr. 2023-03 ir  LASF Įstatų 14.11.3 p. Drifto komiteto pirmininko rinkimai yra pratęsiami nuo sausio 18 d. iki sausio 28 d. Teikti siūlymus galite iki sausio 28 d. Komiteto Pirmininko kandidatūras Tarybai gali teikti visi LASF nariai. Kandidatūros teikiamos Tarybai el. paštu lasf@lasf.lt. Kandidatai į Komiteto Pirmininko pareigas privalo pateikti raštišką Sutikimą ir trumpą sporto disciplinos vystymo Viziją. 

Reikalingos formos:


Kalėdinis slalomas dar laukia veteranų

Automobilių sporto veteranams šventinis Kalėdų laikotarpis paprastai užsitęsia kiek ilgėliau.

„Garbingai pažymėję šią šventę jaučiamės tik tada, kai baigiasi kalėdinio slalomo varžybos“, – neseniai kalbėjo vienas aktyviausių šių lenktynių dalyvių, Žemės ūkio akademijos ilgametis dėstytojas, docentas, Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) garbės teisėjas Evaldas Čerškus.

Dabar dėl E. Čerškaus atminimo taurės, kurią steigia Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, kasmet varžosi buvę Evaldo kolegos ir varžovai.

Tarptautinė automobilių sporto veteranų asociacija (TASVA) ir toliau tęsia bemaž pusę amžiaus gyvuojančią gražią tradiciją – kasmet susiburti ir išbandyti jėgas bei vis dar neblėstantį senjorų meistriškumą kalėdinio ir velykinio slalomo aikštelėse.

Kodėl kalėdinio slalomo turnyrai, kuriuos veteranai linkę vadinti savo mažuoju dakaru, rengiami prabėgus kelioms savaitėms po didžiųjų metų švenčių?

„Šventiniu laikotarpiu ir taip visiems rūpesčių į valias, – sako vienas veteranų slalomo šventės organizatorių, TASVA direktorius Romualdas Mažuolis, kuriam varžybų metu patikėtos ir trasos saugumo viršininko, komisaro pareigos. Tad sausio vidurys yra bene optimaliausia tam data, kai nuslūgus didžiųjų metų švenčių šurmuliui, veteranai pasijunta laisvesni, lengviau randantys laiko mieliems savo pomėgiams.

Kita vertus, ir organizatoriai, ir dalyviai tikisi sniego ir slidžios, žiemiškos trasos, kurioje pergalė – kur kas  ,,saldesnė“.   

Šeštadienį, sausio 14-ąją, šalies automobilių sporto veteranai rinksis Kauno rajone, prie Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos esančiose dviejose slalomo aikštelėse, kuriose rengiamos tradicinės „Kalėdinio slalomo 2022“ varžybos.

TASVA jas organizuoja kartu su LASF senjorų komitetu ir partneriais – Lietuvos automobilių, Kauno automobilininkų bei Lietuvos „Porsche“ klubais.

Kalėdinio veteranų slalomo rengėjai sausio 14-ąją laukia ne tik sporto meistrų veteranų, norinčių išmėginti jėgas VDU ŽŪA aikštelėse, bet ir automobilių sporto teisėjų-veteranų, autoklubų narių, rėmėjų, jaunimo, žmonių su negalia, svečių ir žiniasklaidos atstovų, besivaržysiančių atskirose grupėse.

Savojoje grupėje lenktyniaus ir dailiosios lyties atstovės, kurių varžybos paprastai būna itin atkaklios ir dažnai nenuspėjamos.

Turnyro laimėtojų ir prizininkų laukia ne tik prizai ir diplomai, bet ir jų bendražygių atminimo taurės, kurias įsteigė rajono bei šalies automobilių sporto vadovai drauge su šių varžybų organizatoriais.

„Varžytuvės dėl buvusių bendražygių ir varžovų atminimo taurių neretai tampa tikra kalėdinio slalomo puošmena, – sako šių varžybų sporto komisarų kolegijos pirmininkas Gražvydas Smetonis. – Mat tokiu trofėjumi papildyti savo kolekciją trokšta kiekvienas veteranas, negailintis pastangų jam iškovoti“.  

Be jau minėtos E. Čerškaus atminimo taurės, kitą šeštadienį vyksiančio kalėdinio slalomo dalyviai rungsis dėl vieno šių tradicinių varžybų iniciatoriaus ir ilgamečio organizatoriaus Vidmanto Čiutelės, buvusio ilgamečio LASF vadovo, sporto meistro Sigito Alesiaus ir kitų žymių sportininkų atminimo taurių.

Paraiškas į veteranų „Kalėdinio slalomo 2022“ lenktynes jų organizatoriai priims varžybų vietoje lenktynių dieną nuo 8.30 val.

Pirmojo automobilio startas – sausio 14 d. 11 val.

©Varžybų spaudos centras – Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“


Į viršų ↑